Thuisbatterij voor opslag zelf opgewekte energie
met zonnepanelen
Een thuisbatterij kan worden ingesteld om de met de zonnepanelen zelf opgewekte energie op te slaan om die op een later moment zelf weer te gebruiken. Een thuisbatterij wordt gekoppeld aan de (hybride) omvormer van de zonnepanelen. Door middel van de omvormer wordt de met de zonnepanelen opgewekte zonne-energie verdeeld over het directe eigen verbruik en de thuisbatterij (opslag). Wanneer je ’s-avonds thuis bent en bezig bent met het huishouden, dan zou onder ideale omstandigheden de opgeslagen stroom voldoende moeten zijn voor je huishouding die avond.
De overdag opgewekte energie is echter afhankelijk van de hoeveelheid zon op die dag. En in de zomer schijnt de zon meer dan in de winter. Het is dus onmogelijk om de zelf opgewekte energie goed te managen zodat er altijd voldoende is om de avond mee door te kunnen komen. Er is altijd teveel of te weinig energie om op te slaan. Opslaan van zelf opgewekte energie om later weer zelf te gebruiken lijkt in de theorie aantrekkelijk maar is in de praktijk heel lastig.
Met zonnepanelen zelf opgewekte energie opslaan. (zoals bijvoorbeeld met een thuisbatterij)
Momenteel is deze variant financieel niet aantrekkelijk. Dat komt onder andere door het salderen. De zelf opgewekte energie kan namelijk ook aan het net geleverd worden en later weer worden afgenomen tegen dezelfde prijs. Er dient dan een vast of variabel energiecontract afgesloten te zijn.
Verder is het van belang dat in de zomer veel energie wordt opgewekt met zonnepanelen maar in de winter niet. Dat zou kunnen betekenen dat in de winter er onvoldoende energie wordt opgewekt, en opgeslagen, om de avond te kunnen voorzien van voldoende energie. En in de zomer wordt wellicht teveel opgewekt.
Kortom, een batterij voor opslaan van zelf opgewekte energie levert momenteel geen financieel voordeel op. Er zijn mogelijk wel andere voordelen, denk bijvoorbeeld aan:
- Een hogere mate van onafhankelijkheid
- Een energieleverancier zal minder snel kosten doorbelasten voor de zonnepanelen omdat er minder of niets terug geleverd wordt.
- Door overbelasting van het net zal in de toekomst mogelijk niet alle energie meer terug-geleverd kunnen worden. Met een batterij kan de opgewekte energie opgeslagen worden en later weer zelf worden gebruikt.
- Met een batterij kan in sommige situaties worden voorkomen dat de netaansluiting dient te worden verzwaard indien teveel vermogen nodig is op de huidige aansluiting.
Wat kun je wel doen?
Een dynamisch contract!
Een dynamisch contract
Gunstig inkopen en tegen hoge prijs verkopen
De energieprijs verandert gedurende de dag. De prijs is gemiddeld in de nacht en middag lager dan in de ochtend en avond. Met slimme software kan de batterij worden geladen wanneer de prijs laag is en op het net ontladen wanneer de prijs hoog is.
Er wordt dus dagelijks energie ingekocht en verkocht, waardoor met de batterij rendement behaald kan worden. Diegene is dan btw ondernemer geworden en kan de btw op de aanschaf van de batterij, installatie en aansturingssoftware terug vragen. Dat verhoogt je rendement aanzienlijk.