Veelgestelde vragen
Thuisbatterij

Hoe kunnen we je verder helpen? Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier

Op zoek naar de zakelijke veel gestelde vragen?

Veelgestelde vragen

Er bestaand 3 soorten energiecontracten:

1. Vast
Bij een vast energiecontract zijn de stroomprijzen voor een bepaalde periode vastgelegd. Binnen deze periode betaal je deze vaste prijs en ondervind je geen schommelingen.

2. Variabel
Een een variabel energiecontract is een contract waarbij je maandelijks kunt opzeggen.

3. Dynamisch

 

EPEX staat voor European Power Exchange en is de energiebeurs waar een energieleverancier de stroom inkoopt. De prijs voor de stroom wordt een dag van tevoren bepaalt. De afnemers geven een dag van tevoren door wat zij willen afnemen en op basis van vraag en aanbod wordt de prijs voor de stroom vastgelegd voor de dag erna.

 

Een slimme meter is een digitale meter om je energieverbruik (gas en elektra) af te kunnen lezen, ook op afstand. Een slimme meter zorgt er ook voor dat de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de energieleverancier via de netbeheerder.

 

Een Energie Management Systeem is software wat ervoor zorgt dat het energieverbruik van bijvoorbeeld een gebouw wordt beheerd, gestuurd en gemonitord. In het geval van een thuisbatterij in combinatie met een Energie Management Systeem

Wanneer je al zonnepanelen hebt, dan heb je ook al een omvormer. Sommige omvormers zijn voorbereid waardoor je enkel een hybride omvormer met de thuisbatterij ernaast laat plaatsen.

Is dit niet het geval? Dan zou de bestaande omvormer vervangen moeten worden voor een hybride omvormer met thuisbatterij.

Nee, momenteel zijn er geen subsidies beschikbaar voor thuisbatterijen.

BTW teruggave thuisbatterij

De BTW wordt doorgaans binnen 6 tot 8 maanden na aanmelding bij de Belastingdienst rechtstreeks door de Belastingdienst op uw rekeningnummer overgemaakt. De reden dat het de ene keer sneller gaat dan de andere keer komt omdat de BTW aangifte namelijk pas in de maand na het kwartaal ingediend kan worden (april, juli, oktober en januari). De Belastingdienst heeft soms wat extra tijd nodig om de aangifte te beoordelen, daarom kan het in sommige gevallen iets langer duren, bijvoorbeeld als er vragen worden gesteld over de factuur (die wij natuurlijk voor u beantwoorden).

 

In het eerste jaar wordt de BTW op de aanschaf van de thuisbatterij teruggevraagd. Omdat u ondernemer voor de BTW bent geworden moet (alleen in het eerste jaar) eenmalig BTW worden betaald. Wij rekenen de BTW afdracht voor u uit.

Er zal een beroep op de Kleine Ondernemersregeling worden gedaan zodat er een vrijstelling van toepassing is. Zo hoeft er in de toekomst geen BTW aangiften meer gedaan te worden. Tot de vrijstelling is gekregen zullen alle BTW aangiften door ons worden verzorgd. De kleine-ondernemersregeling zorgt ervoor dat u per saldo in de toekomst geen BTW hoeft te betalen.

De Kleine-ondernemersregeling is een tegemoetkoming voor ondernemers die maar heel weinig BTW hoeven te voldoen. Als u ondernemer bent dient u BTW af te dragen, maar dit bedrag is slechts een fractie van de terug te vragen BTW. Zolang de omzet per jaar
€ 20.000 of minder is en een beroep op de Kleine Ondernemersregeling is gedaan, hoeft er vervolgens geen BTW meer aan de Belastingdienst voldaan te worden.

Nadat wij uw dossier hebben gesloten zullen alle stukken (zoals door de Belastingdienst is voorgeschreven) nog 7 jaar worden bewaard. Daarna worden ze vernietigd door een gespecialiseerd bedrijf.

Wanneer iemand reeds een thuisbatterij heeft gekocht, stel 1 jaar geleden, en diegene de thuisbatterij indertijd voor privé gebruikt heeft door overtollige zelf opgewekte energie op te slaan en die opgeslagen energie weer later zelf te gebruiken, dan kan niet alsnog de btw op de aanschaf teruggevraagd worden. Dat geldt ook niet indien later de batterij alsnog voor de btw zakelijk wordt gebruikt, zoals het handelen in energie. De batterij is dan al privé goed geworden en buiten de btw sfeer geraakt. Indien het echter vanaf de start al de bedoeling was om de batterij voor handelen te gaan gebruiken, dan kan wel de btw teruggevraagd worden. De bedoeling moet echter blijken uit feiten, zoals het aangaan van een dynamisch energiecontract bij aanschaf batterij, correspondentie en/of aanmelden bij de belastingdienst als btw ondernemer na aanschaf, bestellen aansturingssoftware.

Andersom geldt hetzelfde. Indien nu een batterij wordt aangeschaft om in de nabije toekomst mee te gaan handelen, maar het vaste energiecontract kan pas over enkele maanden omgezet worden naar dynamisch, dan is het belangrijk om de intentie om te gaan handelen vast te leggen in correspondentie met de installateur. Dan kun je alvast een dynamisch energie contract afsluiten (die dan later ingaat), aankopen energie management systeem en na installatie direct via ons aan te laten melden bij de Belastingdienst als btw ondernemer.  Op die manier is ook bij de Belastingdienst de keus om de batterij zakelijk aan te schaffen kenbaar.

BTW nummer

1. Brief “uw deelname aan de Kleine Ondernemersregeling” ontvangen?
Deze brief hebben wij niet nodig en u hoeft deze ook niet door te sturen, omdat wij ook door de Belastingdienst worden geïnformeerd. Met deze brief kan het dossier (nadat de BTW teruggave is ontvangen) worden gesloten. Heeft u de BTW nog niet ontvangen? Maakt u zich geen zorgen, de Belastingdienst is nog bezig met de verwerking van uw BTW aangifte en wanneer wij meer weten hoort u van ons.

2. brief “geen rekeningnummer bekend” ontvangen?
Wij hebben uw rekeningnummer reeds doorgegeven aan de Belastingdienst, maar deze is wellicht niet (goed) ontvangen en geregistreerd bij de Belastingdienst. Stuurt u ons een e-mail (info@de-centrale.nl) en wij zullen uw rekeningnummer nogmaals doorgeven bij de Belastingdienst. De Belastingdienst zal uw rekeningnummer binnen 15 werkdagen bevestigen en hierna zal binnen 10 werkdagen de uitbetaling volgen.

3. brief met onderwerp “vaststelling belastingplicht” (+ eventueel een aangiftebiljet)
Graag ontvangen wij deze stukken zodat wij verder kunnen met de BTW aangifte. Deze stukken ontvangen wij graag per post, alleen originele stukken worden namelijk verwerkt door de Belastingdienst (Adres: postbus 131, 2160 AC, Lisse).

Een Nederlandse particulier die een slimme thuisbatterij heeft laten plaatsen en een dynamisch energiecontract heeft, koopt stroom in en verkoopt de stroom weer op gunstige momenten. De in- en verkoop van stroom wordt gezien als levering van een “goed”, het gaat om een activiteit in het economisch verkeer en men krijgt hier een vergoeding voor. Hiermee wordt iemand die een thuisbatterij koopt en ook een dynamisch energiecontract heeft afgesloten automatisch ondernemer voor de BTW en daarom kan de BTW op de aanschaf en installatie van de thuisbatterij worden teruggevraagd.

Jazeker, dit zal gevolgen hebben voor de BTW teruggave. Neem altijd contact met ons op 085-48 66 900 zodat uw situatie en de mogelijkheden besproken kunnen worden.

Alleen de thuisbatterij is voor de BTW een ondernemingsgoed. Alleen de BTW voor goederen die noodzakelijk zijn voor de werking van de thuisbatterij kan worden teruggevraagd en niet voor andere goederen. Omdat er geen inschrijving in de Kamer van Koophandel plaatsvindt, kan er bijvoorbeeld ook geen klantenpas voor groothandels worden aangevraagd.

Nee, bij de aangifte inkomstenbelasting hoeft u geen rekening te houden met de thuisbatterij. De BTW aangifte is een geheel andere belastingsoort en dat blijft gescheiden van uw aangifte inkomstenbelasting (voor de inkomstenbelasting bent u ook geen ondernemer door de thuisbatterij).

 

Staat je vraag er niet tussen?

Staat je vraag er niet tussen? Bekijk de algemene veelgestelde vragen hier of vul het formulier in

Onze trots:

Inspectie aanvraag stormschade

Dit is een inspectie die van uw zonnesysteem op het dak. Wij inspecteren de aansluitingen en bevestiging na een storm.

Inspectie aanvraag zonnepanelen inclusief groepenkast

Dit is ons meest gekozen inspectie. Wij inspecteren uw zonnesysteem en de aansluiting van uw zonnesysteem in de groepenkast

Inspectie aanvraag zonnesysteem inclusief controle groepenkast

Dit is ons meest uitgebreide inspectie. Wij inspecteren uw zonnesysteem en de groepenkast.

Zonnepanelen inspectie

Botanische naam

Nederlandse naam

Grootte

Betula pendula ‘Youngii’

Prieelberk

3e

Cercis siliquastrum

Judasboom

3e

Crataegus lavalleei ‘Carrierei’

Meidoorn

3e

Malus ‘Veitch Scarlet’

Sierappel

3e

Prunus subh. ‘Autumnalis Rosea’

Winterbloeiende kers

3e

Pyrus salicifolia ‘Pendula’

Wilgbladige treurpeer

3e

Acer campestre ‘Elsrijk’

Veldesdoorn

2e

Catalpa bignonioides

Trompetboom

2e

Crataegus persimilis ‘Splendens’

Meidoorn

2e

Gleditsia triac. ‘Sunburst’

Gele Valse Christusdoorn

2e

Koelreuteria paniculata

Chinese Vernisboom

2e

Magnolia kobus

Japanse Magnolia / Beverboom

2e

Morus alba

Moerbei

2e

Parrotia persica ‘Bella’

Perzisch Ijzerhout

2e

Prunus avium ‘Early Rivers’

Kers

2e

Prunus serr. ‘Kanzan’

Sierkers

2e

Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

Sierpeer

2e

Styrax japonicus

Japanse Storaxboom

2e

Tetradium daniellii hupehensis

Tetradium daniellii hupehensis

2e

Tilia cordata ‘Böhlje’

Winterlinde / Kleinbladige Linde

2e

Zelkova serrata

Japanse Schijniep

2e

Acer freemanii ‘Autumn Blaze’

Esdoorn

1e

Acer rubrum ‘Oktober Glory’

Rode Esdoorn

1e

Aesculus carnea ‘Briotii’

Rode Paardenkastanje

1e

Aesculus hippocastanum

Witte Paardenkastanje

1e

Aesculus hippo. ‘Baumanii’

Dubbelbloemige Paardenkastanje

1e

Alnus cordata

Hartbladige Els

1e

Alnus glutinosa

Gewone Els

1e

Betula ermanii ‘Holland’

Goudberk

1e

Betula nigra

Zwarte Berk

1e

Betula pendula

Ruwe Berk

1e

Carpinus betulus

Haagbeuk

1e

Castanea sativa

Tamme Kastanje

1e

Fagus sylvatica

Gewone Beuk

1e

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’

Bruine Beuk

1e

Juglans regia

Walnoot

1e

Liriodendron tulipifera

Tulpenboom

1e

Malus / Pyrus / Prunus

Fruitbomen hoogstam div. soorten

1e

Ostyra carpinifolia

Hopbeuk

1e

Populus nigra

Zwarte populier

1e

Pterocarya fraxinifolia

Kaukasische vleugelnoot

1e

Qercus cerris

Moseik

1e

Quercus robur

Zomereik

1e

Robinia ps. ‘Bessoniana’

Acacia

1e

Sophora japonica

Honingboom

1e

Tilia cordata

Winterlinde / Kleinbladige Linde

1e

Tilia cordata ‘Greenspire’

Winterlinde / Kleinbladige Linde

1e

Tilia europaea ‘Pallida’

Keizerlinde

1e

Tilia platyphillos

Zomerlinde

1e

Tilia tomentosa ‘Brabant’

Zilverlinde

1e

Ulmus ‘Columella’

Iep

1e